Hur väljer du din Chesterfieldsoffa?

När man väljer vilken typ av Chesterfieldsoffa man ska köpa, så är det klokt att tänka på ett antal saker. Det finns förstås många leverantörer som erbjuder olika sorters Chesterfieldsoffor och, som det alltid är på marknaden, går det förstås att göra bra köp – eller mindre bra köp.

Denna guide är till för att du ska kunna fatta ett klokt beslut som gör att du får en Chesterfieldsoffa som passar perfekt till dig och dina behov och ger glädje många år framöver.

Special eller standard?

Det första du bör fundera på är om du vill ha en standardmodell eller om ditt hem skulle behöva en specialtillverkad soffa. Specialbeställning kan låta krångligt eller kostsamt, men faktum är att det är väldigt enkelt. Det finns duktiga leverantörer som skräddarsyr din Chesterfieldsoffa, precis efter din önskan, och det behöver inte bli så mycket dyrare.

Vill du till exempel slippa det där lilla irriterande mellanrummet och istället kunna fylla ut hela platsen mellan dina fönster i vardagsrummet med en generös soffa och dessutom kunna sträcka ut dig raklång i den för en skön söndagsvila  – ja, då bör du välja att låta de duktiga hantverkarna förlänga din soffa med några decimeter. Slutresultatet för dig och ditt hem kommer att bli så mycket bättre. Är du intresserad av en hörnsoffa eller kanske en rundad variant, så fixar specialsnickeriet detta lika enkelt bara du vet måtten. För hotell, restauranger och andra företag som vill skapa sig en perfekt anpassad inredning är specialbeställning oftast den lösning som ger bäst resultat.

Modell/färg?

lilverpool_123 När du bestämt dig för storleken på din soffa bör du ta dig en funderare på själva stilen. Är det den verkligt klassiska bruna, raka modellen med antikbehandlat läder som passar dig bäst? Även om man vill hålla sig till de traditionella färgerna kan man överväga att välja soffan i oxblods-färg (burgundy) eller i mörkt, mättat grönt som också är en klassiker.

De flesta väljer till slut någon av de klassiska varianterna, men om man känner att man är förtjust i själva stommen, modellen, men ändå vill skapa något nytt så är det fritt fram att leka med materialen! En Chesterfieldsoffa i svart eller vinröd sammet är redan en modern klassiker, men för den som vågar lite mer är det förstås bara fantasin som sätter gränser. Numera går det att få den gamla Chesterfieldsoffan i allt från rosa anilinskinn till guldfärgat eller krokodilmönstrat läder. En Chesterfieldsoffa helt i gräddvitt kan vara mycket imponerande och lyfta intrycket av ett helt rum. Att våga tänka lite utanför de gamla ramarna kan ge en stor utdelning och verkligen sätta personlig prägel på ditt hem.

Det finns dessutom flera varianter av soffor och andra sittmöbler som skiljer sig från den vanliga modellen genom att de har en annan stomme, men som ändå har såpass mycket gemensamt med den att de sorteras in under begreppet Chesterfieldmöbler. Det kan handla om att armstöden är svängda i stället för att vara helt raka, att soffan gjorts nättare med lite längre ben eller att knapparna är placerade på ett annorlunda sätt. Varianterna är nästan oändliga, så bara du har lite tålamod kommer du att hitta – eller skapa – en modell som passar dig perfekt!

Även komforten går ofta att ändra. Till sin natur är Chesterfieldsoffan en inbjudande möbel, men ganska strikt och fast i sin stoppning, vilket passar i de flesta sammanhang. Om man dock önskar en mindre fast sittkomfort på sin Chesterfieldmöbel kan man beställa en mjukare variant av dyna.

Material?

Vi har redan varit inne på frågan om vilket material man ska välja. Det är förstås en fråga om tycke och smak, men det finns också praktiska aspekter. Man får fundera på hur soffan ska användas; är det där barnen kommer att ha kompissmys med korv och ketchup? Ja, då väljer man lämpligen inte ett ljust och känsligt tyg, utan kanske snarare ett täckfärgat läder som lätt kan torkas av.

När det gäller läder finns det praktiska detaljer man bör känna till om de olika typerna. Läder skiljer sig nämligen mycket åt när det gäller hur det ska rengöras och behandlas. Hur lädret åldras är också olika.

Mer om lädertyper hittar du under fliken Läderguiden

Läder

Kvalitet?

När man bestämt sig för att man vill ha en Chesterfieldsoffa och börjar titta runt i affärerna, så finner man att skillnaden i kvalitet – och pris – är enorm mellan olika leverantörer och modeller. Som vanligt gäller den gamla visdomen att ”man får vad man betalar för”, men att det finns ytterligare en varning om vissa saker man bör tänka på. Det gäller att hålla ett öga dels på de soffor som är för billiga och dels de som faktiskt är för dyra.

De billigaste sofforna tenderar att bli dyra i längden, eftersom de ofta är gjorda av dåligt material. Mindre seriösa företag säljer dessa soffor som ”äkta lädersoffor”, men vid närmare granskning ser man att det i värsta fall handlar om konstläder – d v s ett plastmaterial som inte har något att göra med äkta läder överhuvudtaget. Ibland har man riktigt läder på dynor och armstöd, men konstläder runt om och på baksidan. Ofta är dessutom i dessa fall det äkta skinnet tunt och av dålig kvalitet. Då riskerar man att få en soffa som åldras ojämnt och ganska snart kommer att se sliten och tråkig ut. Stommen i dessa soffor kan också vara av undermålig kvalitet, vilket helt enkelt gör att soffan inte håller för normal belastning utan går sönder i förtid.

Den andra varningen att akta sig för de riktigt dyra sofforna är förstås inte lika allvarlig – om man har hur mycket pengar som helst. Det som kan ske, om man inte gör en riktig marknadsundersökning, är att man fastnar för en fin Chesterfieldsoffa i en mycket exklusiv butik, köper den och sedan finner att man betalat alldeles för mycket för den jämfört med andra butiker. Det finns en enorm spännvidd på priserna och ibland betalar man bara för att butiken har en känd adress på paradgatan i huvudstaden. En nästan identisk soffa av precis lika god kvalitet kan kosta hälften om man gör sig mödan att jämföra ett par olika leverantörer.