Skötselråd för lädersoffor

Läder och skinn är fantastiska och helt naturliga material som människan har använt sig av i alla tider. Generellt sett är läder ett mycket hållbart och miljöriktigt material som bidrar till komforten i soffor och fåtöljer för att det kan andas och låta fukt passera. Lädret är också elastiskt och har en följsamhet, vilket bidrar till bekvämligheten när man talar om Chesterfieldsoffor och andra sittmöbler.

För att lädret ska behålla sitt utseende och sin elasticitet är det dock viktigt att man sköter det på rätt sätt.

De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då Chesterfieldsoffan används, tillförs normalt fett från huden från dem som sitter där. Nack- och armstöd brukar vara speciellt utsatta platser. Om man inte rengör lädret regelbundet och återskyddar det, kommer detta fett att långsamt lösa upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret och kan ge tråkiga mörka fläckar som resultat.
Beroende vilken lädertyp din Chesterfieldsoffa är gjord i och hur mycket du använder den, behöver den olika mycket skötsel och omsorg. Det finns dock ett par tips för alla lädermöbler.

  • Placera inte din möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.
  • Skydda möbeln mot exponering för starkt solljus under längre perioder.
  • Håll damm och smuts borta från möbeln. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör regelbundet med anpassat rengöringsmedel (exempelvis Soft Cleaner / Nubuck Pad från LeatherMaster), givetvis beroende på hur mycket möbeln används.
  • Applicera skyddsprodukter regelbundet för att skydda ytan mot fläckar, förbättra slitstyrkan och göra möbeln lättare att hålla ren, exempelvis LeatherMasters Leather Protection Cream / Nubuck Protection / Soft Life.
  • Ta reda på vilka specialprodukter som finns för just din typ av Chesterfieldsoffa. Där finns en hel uppsjö av bra produkter som inte bara hjälper till med det regelbundna underhållet utan också kan ge effektiv hjälp om olyckan varit framme och man till exempel fått en repa eller mindre skada på sitt läder.

Skötselråd Chesterfieldsoffa

Skötselråd anilin, semianilin, täckfärgat läder, pull-up-läder

Behandla gärna din Chesterfieldsoffa med en skyddskräm redan före användning. Detta gäller särskilt känsliga anilinläder, som har ett mindre eget skydd. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier. En del soffor, men långt ifrån alla, är redan behandlade från fabriken, men det gör inget om man skulle lägga på ett extra lager. Eventuellt överskott torkas av när lädret är mättat. Det finns flera sorters produkter man kan välja, men ett bra tips är Leather Protection Cream från LeatherMaster.

I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör till exempel med Soft Cleaner for Leather (ingår i Maxi Protection kit, LeatherMaster) med jämna mellanrum, ungefär 6 -12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används.

Pull-up läder

För den speciella lädertyp som kallas pull-up-läder och som är mycket vanlig i sammanhanget då det gäller Chesterfieldmöbler finns en särskild Pull-up creme som effektivt sköter återinfettningen och som också har en förmåga att tona ned ljusa märken eller små repor. Ibland kan det räcka med att försiktigt gnugga eller massera det repade området vilket gör att oljan i lädret kommer till ytan och märket kan försvinna av sig själv. Pull-up cream  gör att lädret åldras vackert, mörknar och håller sig mjukt och smidigt samt får en lång livslängd. Detta bör göras 6-8 ggr/år, åtminstone den första tiden.

Skötselråd bycast:

Behandla möbeln med till exemplel Soft Life for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather, LeatherMaster). Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier. I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather, LeatherMaster) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året.

Behandlingen med Soft Life bör därefter göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används.

Skötselråd nubuck

Nubuck är ett mycket känsligt läder men som ändå är mycket omtyckt och därför ibland ändå används i möbler. För att skydda dem från fläckar bör man därför lägga ner lite extra tid på att ta hand om dem. Om du har en Chesterfieldsoffa i nubuck bör du innan den tas i bruk skydda den med en speciell skyddsprodukt, till exempel Nubuck Protection från LeatherMaster. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.

I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör regelbundet med specialrengöringsmedel som t.ex. Nubuck Cleaning Pad från LeatherMaster, som avlägsnar lätt smuts och fräschar upp ytan. För fläckar eller svårare smuts använd Nubuck Cleaner. Återskydda med Nubuck Protection 2-4 gånger om året.