Läderguiden

Läder och skinn är fantastiska material som kommer från naturen och som återvänder dit på ett miljöriktigt sätt när de har fullgjort sitt syfte. En lädersoffa kan aldrig jämföras med en soffa i konstmaterial eftersom komforten aldrig blir densamma. Ju mer plast man har i en sitt- eller ryggdyna, desto tätare blir den.

Den som sitter i soffan kommer att märka att dynorna är stelare och att man snabbt blir svettig i den, eftersom materialet är helt tätt och inte kan transportera bort fukt. Läder är lite dyrare, men det vinner man tillbaka genom en högre komfort, vackrare utseende och längre hållbarhet. Det är dock stora skillnader på de olika läder som finns.

Här följer en kort introduktion på de olika typerna av läder:

När det gäller att välja typ av skinn till sin nya Chesterfieldsoffa är det därför viktigt att känna till en del om de olika lädertypernas egenskaper.

Anilinläder:

Anilinläder är mjukt och smidigt eftersom det efter garvningsprocessen genomfärgats utan att någon täckfärg lagts på ytan. Endast en tunn transparent finish eller vax har förts på. Utseendet blir djupt och naturligt. Färgskiftningar förekommer och djurets egen struktur, insektsbett och ärr lämnas synliga. Anilinlädret har därför en hög komfort och god ”andningsförmåga”, men är samtidigt känsligare för fläckar.

Mycket känsligt anilinläder bör behandlas redan innan användandet.

Semianilinläder:

Semianilinlädret har gått igenom samma garvnings- och genomfärgningsprocess som anilinlädret. Därefter har ett mycket tunt skikt av färg och genomskinlig finish påförts för att göra lädret tåligare mot fläckar och nedsmutsning, utan att den mjuka känslan nämnvärt förändras. Semianilin är alltså ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar.

De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt också en bra komfort och god andningsförmåga men behöver också rengöras och behandlas regelbundet för att åldras med värdighet.

Täckfärgat läder:

Täckfärgat läder har fått ytterligare ytbehandling. Täckfärgat läder har liksom semi- och anilinläder garvats och genomfärgats. Därefter läggs ett skikt av färg och transparent ytfinish på, som gör lädret tåligare mot fläckar samtidigt som djurets naturligheter som insektsbett, läkta sår m.m. döljs.

Andningsförmågan och komforten begränsas något av denna ytbehandling, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder.

Pull-up / Old english:

Lädret är i grunden ett anilin- eller semianilinläder som behandlats med fett, olja eller vax och därigenom utvecklat sin speciella antika karaktär och känsla. Lädret har behandlats på detta speciella sätt för att få fram den patina som är typisk för möbler med antik-/vintagelook. Denna behandling kan medföra att lädret har lite färgöverskott som ibland kan torrfälla. Detta kan förhindras genom att smörja in och torka av överskott innan soffan tas i bruk.

Med rätt omvårdnad är detta ett läder som åldras med värdighet och bara blir vackrare med åren.

Bycast:

Bycast är en sorts läder där man lagt på en polyuretanyta, dvs. plast. Bycast är blankt och används ofta i soffor och andra möbler för att det är billigt och i regel ganska tåligt mot fläckar. Det har dock inte det äkta lädrets känsla utan begränsad andningsförmåga och komfort.

Nubuck:

Nubuck är slipat anilinläder som har en helt öppen yta. Det har en mockaliknande känsla och är något känsligare än andra skinn. Fördelen med detta skinn är en fantastisk känsla som ger ett ”varmt” skinn.

Nubuck kan man med fördel förbehandlas med en skyddande spray för att undvika onödiga fläckar på skinnet. Använd gärna Natural protection vilket inte förändrar skinnets yta eller färg.